Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke dagelijkse fiets. M’n schoonvader bleek nog een oude Peugeot Super Sport in de schuur te hebben staan, die ik wel van hem mocht hebben. Het is een stalen toerfiets uit de jaren ’80, met verchroomde spatborden en bagagedrager. Ondanks dat de fiets minstens 25 jaar oud is, was het een kwestie van bandjes oppompen en rijden.
Poetsen
Hoewel de fiets op zich nog prima reed, heb ik ‘m toch helemaal uit elkaar gehaald. Het frame is daarna ontvet en met een extra laag blanke lak overgespoten. Verder heb ik de naven uit elkaar gehaald en van nieuw vet voorzien. De rest was een kwestie van goed poetsen en weer in elkaar zetten.
Kromme vork
Toen ik het voorwiel na de poetsbeurt weer terug wilde plaatsen, bleek dat de velg tegen de binnenkant van de vork schuurde. In eerste instantie dacht ik dat het wiel scheef gespaakt was, maar ook als ik het wiel omdraaide, liep het tegen dezelfde binnenkant aan. Uiteindelijk bleken de vorkpoten niet helemaal gelijk te zijn. Ik heb toen één vorkpad met een vijl dieper gemaakt, totdat het wiel mooi in het midden stond.
Moderne verlichting
Het enige dat ik niet origineel heb gelaten is de verlichting. De fiets had nog een dynamo met bijbehorende snoertjes en lampen, maar deze heb ik verwijderd en vervangen door moderne led-verlichting, in retrolook uiteraard. Ook het stuurlint is nieuw.
Peugeotshow.com
Canadese website met meer Peugeot Super Sport
Wilma zegt
He Bart,
Ik kwam je verhaal tegen omdat ik op zoek was naar info over een Peugeot super sport. Ik heb er vandaag eentje uit een schuur van een vriend gehaald. Staat al meer dan 10 jaar te roesten en stof te happen :-).
Nu schoongemaakt en banden opgepompt. Maar moet zeker remkabels en versnellingskabels vervangen, want die laatsten zitten helemaal vast.
Ik zie in jouw verhaal dat je de naven uit elkaar hebt gehaald en voorzien van nieuw vet. Kan je me dat uitleggen? Hoe heb je dat gedaan?
Ben heel benieuwd. Tof als je me verder kunt helpen.
Groeten,
Wilma Minzey
Bart zegt
Hallo Wilma,
Het uit elkaar halen van naven is geen gewoon fietsklusje en beschrijven ervan is niet zo gemakkelijk. De kogels van een naaf worden aan beide zijden op hun plaats gehouden door een conus, waarop de kogels lopen en een contramoer. Die zijn tegen elkaar in gedraaid, waardoor ze geborgd zijn. Hierbij moet je zorgen dat ze niet te strak zijn aangedraaid, zodat ze stroef lopen, maar ook niet te los, zodat er speling op komt. Het is een nauwkeurig werkje. Meekijken met iemand, die dat vaker heeft gedaan is wel slim.
Bert zegt
Dag Bart,
proficiat met je fiets. Ziet er heel erg mooi uit. Ik ben op zoek naar zo’n vintage fietslampje vooraan zoals op jouw fiets. Enig idee waar ik dat zou kunnen vinden?
Groetjes,
Bert
Bart zegt
Ik heb deze voorlamp vervangen door een stijlvolle ledlamp met een enigszins vintage uitstraling. Die is echter ronder en niet zo mooi als het origineel. De lamp die je op de foto ziet heb ik wel bewaard, maar ik doe ‘m niet weg. Ze moeten nog wel te vinden zijn op oude racefietsen, lijkt mij.
Tom zegt
Exact mijn fiets die ik rond ’77 heb gekocht behalve dan de framemaat. De fiets is dus ouder dan de 25 jaar die je noemt. Maar verder exact hetzelfde tot aan de fietspomp. Alleen de derailleur hendels waren anders. Maar erg leuk om de fiets te zien en hoe je die hebt opgeknapt!
Bart zegt
Het jaartal was een beetje een gokje.
Tom zegt
Ben er mee op fietsvakantie geweest naar Engeland en België met volledige bepakking. Tuurlijk heb je betere fietsen, zeker nu maar je deed het gewoon. Mooie tochten mee gemaakt. Veel plezier met deze van je schoonvader, goed spul!
Bart zegt
Leuk om te horen dat je er zoveel plezier van hebt. Ik heb de mijne alweer een hele tijd geleden verkocht. Ik heb er teveel :).